Bułgaria to kraj niezwykle popularny w latach 80-tych, który obecnie zajmuje ponownie wysokie miejsce w rankingach najbardziej uznanych i ulubionych miejsc letniego wypoczynku. Bułgaria leży w północno-wschodniej części Półwyspu Bałkańskiego nad Morzem Czarnym. Na północy graniczy z Rumunią, na zachodzie z Serbią i Macedonią, na południu z Grecją i Turcją. Od wschodu granicę państwa stanowi wybrzeże Morza Czarnego. Długość całej bułgarskiej linii brzegowej wynosi 378 km, z czego 130 km zajmują szerokie i piaszczyste plaże. Powierzchnię kraju wynoszącą prawie 111 tys. km2 zamieszkuje blisko 8 mln ludności. Stolicą kraju jest Sofia, pozostałe większe miasta to Plowdiw, Warna, Burgas. Większa część terytorium Bułgarii leży w strefie klimatu umiarkowanego, natomiast regiony nadmorskie i południowe w strefie klimatu podzwrotnikowo-kontynentalnego. Zimy są raczej chłodne i wilgotne, a lata gorące i suche. Średnia temperatura wody morskiej od czerwca do września kształtuje się na poziomie około 23°C, przy czym w sierpniu wynosi nawet 29°C. Bułgarskie wybrzeże należy do najlepiej rozwiniętych w kraju. Riwiera Bułgarska jest od wielu lat uznanym regionem nad Morzem Czarnym, a wśród najbardziej znanych kurortów są: Słoneczny Brzeg, Złote Piaski, Albena, Neseber, Sozopol, Pomorie. Obok bogatej oferty rozrywkowej, świetnych warunków do aktywnego wypoczynku większość nadmorskich miejscowości posiada walory uzdrowiskowe. Wybrzeże Morza Czarnego to wymarzone miejsce do uprawiania żeglarstwa i windsurfingu. Także miłośnicy zabytków nie będą zawiedzeni, bowiem Bułgaria to nie tylko wymarzony raj i atrakcyjne miejsce dla amatorów letniego wypoczynku. To jeden z niewielu krajów Wschodniej Europy, w którym oprócz uznanych kurortów są regiony, gdzie odnaleźć można ślady przeszłości, takie jak stare bizantyjskie cerkwie, klasztory i bazyliki oraz pozostałości po dawnych warowniach i twierdzach. Zabytkowe miejscowości położone nad Morzem Czarnym takie jak Neseber czy Sozopol urzekają wielowiekowymi tradycjami. Amatorzy dobrych smaków także nie będą zawiedzeni, bowiem kuchnia bułgarska, chociaż mało znana w Polsce, jest pełna przysmaków i łączy tradycje kulinarne Bałkanów i Turcji. Na smakoszy czekają przytulne tawerny i restauracje oferujące regionalne potrawy, z których najbardziej znaną jest bez wątpienia sałatka szopska, od której najczęściej rozpoczyna się obiad bułgarski. Bułgaria to kraj, który dzięki urozmaiconym krajobrazom, łagodnemu klimatowi oraz pięknym, piaszczystym plażom każdego roku przyciąga miłośników letniego wypoczynku oferując komfortowe warunki w przystępnych cenach.
INFORMACJE PRAKTYCZNE
Czas lokalny: taki jak w Polsce plus 1 godzina.
Język: bułgarski (można porozumieć się w języku angielskim, niemieckim, rosyjskim).
Waluta: lev (BGN); 1 lev = 100 stotinek; 1 EUR = około 1,90 – 1,95 BGN
Numer kierunkowy: + 359
Opłaty klimatyczne: należy je obowiązkowo uiścić na miejscu w hotelu (w wysokości zgodnej z informacją zawartą w tabelach cenowych).
Kąpieliska: plaże piaszczyste, łagodne zejście do morza.
Dokumenty podróżne: ważny paszport lub dowód osobisty (dotyczy również osób niepełnoletnich).
Serwis plażowy: leżaki na plaży są odpłatne (serwis plażowy około 24–30 leva/dzień).
Pilot-rezydent: w czasie podróży i pobytu w docelowym miejscu wypoczynku turyści objęci są fachową opieką pilota-rezydenta Biura Podróży MARCO lub przedstawiciela kontrahenta. Nie zawsze pilot-rezydent mieszka z uczestnikami w jednym obiekcie.
Uwaga: w hotelach zapewniających różnorodne formy wyżywienia konieczne jest zakładanie opasek na rękę identyfikujących rodzaj wykupionych świadczeń. Godziny serwowania poszczególnych posiłków w ramach All Inclusive mogą ulec nieznacznym korektom w trakcie sezonu. O ewentualnych zmianach turyści zostaną poinformowani przez pilota-rezydenta.
Zalecamy zabrać odpowiedni strój (np. mężczyźni – długie spodnie), bowiem większość hoteli nie zezwala na wejście gości w strojach kąpielowych lub szortach do restauracji podczas głównych posiłków.
Orientacyjne ceny podstawowych produktów (w levach bułgarskich):
Sklepy:
chleb (0,7 kg): 0,7–0,8
mleko (1 l): 1,2
wino: 5–20
wędlina: 7–9
woda mineralna (1,5 l): 0,5–0,8
koniak: 7
szynka: 7–10
Pepsi (1,5 l): 2
wódka: 8
jogurt: 0,6–0,9
Coca–cola/Fanta (1,5 l): 2
kurczak z grilla: 7–8
lody: 1–2,5
sok (1 l): 2–3
pomidory: 1–3,5
ser (1 kg): 8–9
piwo (0,5 l): 1–1,5
ogórki: 1–3,5
Lokale:
kawa: od 1,2
sok: 1,5–2,5
sałatka szopska: od 3
herbata: 1
piwo (0,5 l): od 2
frytki: 3
Pepsi: 1,5–2
wino (0,7 l): od 10
mięso z grilla: 5–7
Coca–cola: 1,5–2
koniak: od 10
zestaw: ryba i frytki: 5–10
woda mineralna: 0,8–1
wódka: od 10
zestaw: mięso i frytki: 8–12
Trasa przejazdu:
Wyjazd z Polski wg rozkładu jazdy, a następnie przejazd przez Słowację, Węgry, Serbię do Bułgarii
(lub Słowację, Węgry, Rumunię do Bułgarii).